Япония ще закупи 400 ракети Томахоук от Съединените щати. Това обяви премиерът Фумио

...
Япония ще закупи 400 ракети Томахоук от Съединените щати. Това обяви премиерът Фумио
Коментари Харесай

Япония купува 400 ракети Томахоук от САЩ

Япония ще закупи 400 ракети " Томахоук "  от Съединените щати. Това разгласи министър председателят Фумио Кишида, представен от " Франс прес ".

Решението идва на фона на дейностите на японското държавно управление за засилване на защитата на страната, с цел да отговори на възможни закани, включително такива от Китай.

Планът на страната ни е да придобие 400 единици от крилатата ракета, уточни Кишида пред бюджетната комисия на долната камара на Народното събрание, без обаче да прецизира детайлности.

По-рано този месец министърът на защитата заяви, че Япония е заделила 211,3 милиарда йени (1,5 милиарда долара) за закупуване на ракети през идната фискална година, вместо да раздели придобиването им на няколко години.

Правителството на Кишида желае фрапантно да разшири отбранителния потенциал на Япония поради

възходящото военно въздействие на Китай и непредсказуемите ракетни проби на въоръжената с нуклеарно оръжие Северна Корея.

Инвазията на съветските сили в Украйна ускори опасенията и че Китай може да предприеме дейности за превземането на Тайван - самоуправляващ се остров, който Пекин смята за своя територия.

Япония има пацифистка следвоенна конституция, която лимитира нейния боен потенциал до видимо отбранителни ограничения.

Миналата година обаче страната актуализира основни политики за сигурност и защита, като категорично открои предизвикването, отправено от Китай. Токио си сложи за цел да удвои разноските за защита до стандарта на НАТО от 2% от Брутният вътрешен продукт до 2027 година

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР